Kommunsjuksköterskorna i Mellerud Anna-Maria Heimeland och Birthe Larsson i samspråk med ambulanspersonalen. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio

Samverkande sjukvård nyhet i Mellerud

"Vi ska göra det så optimalt för patienten som möjligt"
1:35 min

Melleruds kommun är först i Dalsland med så kallad samverkande sjukvård. Från och med denna vecka kan invånarna få snabbare vård, när kommunens hemsjukvård, regionens ambulanspersonal och sjukvårdsrådgivningen samarbetar. Sjukvårdsrådgivningen 1177 kan till exempel skicka en kommunal sjuksköterska hem till en patient, i väntan på att ambulansen hinner fram.

Melleruds kommunsjuksköterskor i hemsjukvården Birthe Larsson och Anna-Maria Heimeland har redan haft sin första akutpatient i samarbete med sjukvårdsrådgivningen och ambulanspersonalen.

– Det var en hjärtsjuk dam som fick bröstsmärtor och då var ambulansen långt borta i Ånimskog, så då åkte vi och tittade till damen tills den kom.

– Vi ska vara ambulansen behjälpliga, utan att ta över, men göra det så optimalt för patienten som möjligt.

Kommunsjuksköterskornas arbete i hemsjukvården kommer inte att påverkas negativt, tror Birthe Larsson och Anna-Maria Heimeland. I mån av tid ska de arbeta också med akut sjuka i fortsättningen.

– Har vi inte för mycket att göra ska vi givetvis hjälpa människor på bästa sätt och tanken är att den gamla människan ska få hjälp, utan att behöva åka till akuten.

Det viktiga är ofta att någon kommer, säger kommunsjuksköterskorna i Mellerud. Ibland behövs ambulans också, som dessutom i samverkande sjukvård kan köra en äldre patient direkt till medicinska äldrevårdsavdelningen, MÄVA, utan att passera akuten.

Nu finns alltså samverkande sjukvård i Mellerud, förutom i de fyra nordbohuslänska kommunerna. Men det planeras i hela Fyrbodal, härnäst i trestadsområdet. Och kommunsjuksköterskorna i Mellerud ser klara vinster för patienterna.

– Framför allt för patienten som inte behöver ligga många timmar på akuten, om vi kan göra en insats före, och så för den akut sjuka personen som inte behöver vänta på ambulansen, som har långa resor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".