Vissa blir så arga att de slår handen i tangentbordet. Walter brukar trycka en kudde mot huvudet när han måste skrika. Foto: Scanpix
BARNPANELEN

Barnpanelen om ”Ilska”

"Jag slår sönder glas"
4:35 min

I dagens avsnitt tittar vi inom oss efter vrede och ilska. Andraklassarna på Dalabergsskolan i Uddevalla ska nämligen bena ut om det är okej att vara arg.

– Ibland blir jag arg, börjar Akan.

När får man vara arg då?

– Man får vara arg när någon skriker och inte lyssnar, säger Amel.

– När mina kompisar är elaka, säger Akan.

– Ibland brukar jag och mina vänner bråka. Vi brukar bråka nästan varje rast, vi kan inte lägga av, säger Maria.

Men varför bråkar ni?

– Jag vet inte direkt, säger Maria, om allt vi ska göra.

– Jag har ett tips om man blir så arg så man måste skrika. Då kan man ta en kudde och trycka den mot ansiktet, bryter Walter in.

När måste du skrika i en kudde?

– När Anton slår Holger, då vrålar jag alltid åt Anton om varför han gjorde det. De brukar ofta vara osams och Holger skrattar alltid första gången när Anton slår honom löst, sen slår han hårt, fortsätter Walter.

Hur blir du när du blir arg?

– Jag blir sällan arg, säger Amel.

Skriker du i en kudde då eller hoppar du på stället?

– Nej, jag blir ledsen, jag blir nästan aldrig sur, säger Amel.

– När jag är jättearg och kommer hem brukar min mamma låsa in mig lite tills jag lugnar ner mig. Jag slår ner allting och river i gardinerna och slår sönder fönster och glas. Sen i rummet kan jag bli vrålarg, säger Maria.

Hur blir du så arg?

– När min kusin Raja vill ha allt för sig själv och inte håller sitt löfte. Eller att någon har ljugit för mig eller har hemligheter för mig, säger Maria.

Får man bli arg när någon ljuger?

– Jaa, säger Tindra.

– Man blir rätt arg om någon har något för sig själv, säger Akan.

– Om man har blivit jättearg på sina vänner, då ska man bara tänka på något annat, säger Maria.

– Jag blev väldigt arg en gång när jag badade och fick vatten i näsen och det gjorde jätteont. Då sparkade jag vattnet, säger Amel.

– Jag blev arg på min pappa för han slängde min sparkcykel för han sa att den var sönder. Fast jag blev inte sådär jättearg, jag blev mest ledsen, säger Tindra.

Här är Barnpanelen i P4 Väst:

AKAN

Akan är nio år gammal och älskar fotboll. Favoritspelaren är Lionel Messi och med honom som inspiration ska Akan ta sig an drömmen att bli fotbollsproffs. 

TINDRA

Tindra är åtta år och gillar att måla. Drömmen är att i framtiden designa kläder. Något hon redan börjat göra.

MARIA

Maria är åtta år gammal och gillar att dansa. Hon slits mellan drömmen att bli balettdansös och fotbollsproffs. 

AMEL

Amel fyller nio år till sommaren och gillar sport, framförallt basket. Hon vill hjälpa människor och bli läkare när hon blir stor.

WALTER

Walter är nio år gammal och kommer jobba med att ta fram framtidens maskiner. För tillfället ägnar han mycket tid åt det svenska indiedatorspelet Minecraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".