På lördag invigs biogasmack i Brålanda

"En härlig känsla"
1:44 min

Det har tagit sin tid men på lördag invigs den första biogasmacken i Brålanda med gas som producerats lokalt. Per-Olof Hilmér, som är en av råvaruleverantörerna har redan provtankat.

– Det var en härlig känsla, det var fantastiskt måste jag säga, att kunna köra på sin egen gas.

Du har gasbil?
– Jajemen, man lever som man lär, säger Per-Olof Hilmér.

Sedan årsskiftet produceras nu gas i två anläggningar i Brålanda men det är ännu i uppstartsfasen för det är en känslig process som tar tid för att det ska fungera perfekt.

Och Per-Olof Hilmérs grisar bidrar med gödsel och gården får tillbaka det rötade materialet.

– Vi har hållt på i tre månader med att köra in material till gasanläggningen och köra ut men idag är det första gången som vi kör ut det på åkern.

Under tiden har Per-Olof Hilmér fått bevara det rötade materialet i gödselbrunnar men nu blev det för fullt och han har fått dispens för att köra ut materialet på tjälad mark.

Fyra gårdar är kopplade till varje biogasanläggning och där ska det produceras metan motsvarande 1400 kubikmeter olja per år.

Från allra första början var tanken att göra mer gas och att fler skulle vara med men planerna har förändrats med tiden.

– För att få det överblickbart och för att klara investeringarna så skar vi ner för att bara få igång det här, säger Per-Olof Hilmér, och viktigaste för oss är att visa att det fungerar nu för nu gäller det att vi får snurr på det här både ekonomiskt och rent tekniskt, fortsätter han.

70 miljoner har hittills investerats och då är ändå inte den planerade gasledningen till Trollhättan klar utan gasen transporteras dit på lastbil.

Men förhoppningen är ju att så mycket som möjligt av gasen använts i bygden.

– För då kan man gasa på lite, skrattar Per-Olof Hilmér på Bäckens gård i Grinstad utanför Brålanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".