Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Nevs vill köpa Saab Parts av staten

"Vi har en dialog med dem"
1:17 min

Nevs, som äger biltillverkaren Saab, vill köpa reservdelsbolaget Saab Parts från staten. Just nu förs diskussioner med finansdepartementet, säger Nevs vice vd Mattias Bergman till P4 Väst.

– Vi har en dialog med dem (finansdepartementet reds. anm.). Vi har sänt signalen att vi är intresserade av att köpa bolaget om priset är rätt, säger Mattias Bergman, vice vd på Nevs, till P4 Väst.

Hur långt ifrån varandra står ni?
– Det vill jag inte kommentera i dagsläget, säger han.

Redan när Nevs köpte Saab Automobiles konkursbo var företaget intresserat av att köpa reservdelsbolaget Saab Parts, men de ansåg att priset var för högt och därför blev det ingen affär.

Statliga Riksgälden hade Saab Parts i pant för det lån på 2,2 miljarder kronor från Europeiska Investeringsbanken som Saab tog när Spyker köpte biltillverkaren. Därför krävde Riksgälden att en köpare betalade just 2,2 miljarder för Saab Parts.

Eftersom bolaget aldrig såldes har nu staten tagit över ägandet av företaget. I Riksgäldens årsredovisning för 2012 sänkte myndigheten också värderingen på företaget till 1,6 miljarder kronor.

Men nu förs alltså diskussioner mellan finansdepartementet och Nevs om ett köp. Mattias Bergman vill inte uppge vilket pris man är villig att betala.

För Nevs är reservdelsbolaget intressant av många anledningar, säger han.

– Det är en viktig del i hela affärsmodellen. Köper du en bil ska du också kunna köpa reservdelar. Det är också en del i lönsamhetskalkylerna, att kunna tjäna pengar på eftermarknaden, säger Bergman till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".