Carina Åström är ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Foto: P4 Väst

NU-sjukvårdens styrelse är självkritisk

Ordföranden: ”Möter inte något uttalat missnöje”
18 min

Nu-sjukvårdens styrelsen är själkritiska över hur de skötte sitt uppdrag förra året. Samtidigt försvarar de sig med att de gjorde försök för att få ordning på ekonomin.

Kritiken, som bland annat kommit från revisorerna, har handlat om bristande styrning som gjort att kostnaderna skenat iväg. Styrelsen skriver i sitt svar att de borde ha noterat och protokollfört bättre när de såg att NU-sjukvården inte följde den sparplan som gällde förra året.

– Vi borde ha kompletterat med fler och snabba sparåtgärder, säger ordföranden Carina Åström.

Men styrelsen försvarar sig med att de faktiskt beslutade om vissa åtgärder för att få ekonomin i balans, bland annat införde de anställningsstopp under fjolåret. Men åtgärderna räckte inte, och budgeten överskreds.

– Det har varit svårt att hitta de åtgärder som gett tillräckligt snabba effekter, säger Carina Åström.

På måndagen hade styrelsen ett extrainkallat styrelsemöte där de skrev ett skriftligt svar till regionfullmäktige om hur styrelsen ser på kritiken. I svaret skriver de att de nu ska samarbeta intensivt med regionfullmäktige för att utveckla NU-sjukvården, samtidigt som de ska fortsätta med arbetet att få ordning på ekonomin.

Tycker du själv att du kan sitta kvar som ordförande efter kritiken?

– Jag är ofta ute på sjukhusen och jag möts inte av något sådant uttalat missnöje. Jag får ju en tydlig kritik för vad vi inte klarat av ekonomiskt, men jag är ändå ute på sjukhuset och har bra samtal med många grupper, säger Carina Åström.

Fråga

De sitter i styrelsen:

Carina Åström (s), ordf
Anne-Lie Sundling (kd), vice ordf
Sofia Vinberg Kämpe (v)
Jim Aleberg (s)
Maria Radivoj (s)
Anders G Högmark (m)
Ulf Hanstål (m)
Yngve Johansson (mp)
Roger Boström (c)
Margreth Johnsson (s), ersättare
Stefan Skoglund (s), ersättare
Mikael Sternemar (fp), ersättare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".