Polisen rustar mot stölder av båtmotorer

Båtsamverkan, det är polisens lösning för att minska stölderna av båtmotorer som länge varit ett stort problem på Bohuskusten. I år har polisen en satsning för att förbättra sitt eget arbete och båtägarnas egna brottsförebyggande arbete.

Stölderna av båtmotorer är ett stort problem på den Bohuslänska kusten då en femtedel av alla båtmotorstölder i Sverige sker här, i Bohuslän, och norra Halland. Polisen kommer att jobba med att hjälpa båtägarna att själva motverka stölderna, genom en slags båtsamverkan, som grannsamverkan bland båtägarna.

– Det är ett dokumenterat och effektivt sätt att minska brott, det är som grannsamverkan men med båtägare, säger Anders Pettersson, som är projektledare för satsningen i Fyrbodals Polisområde.

Polisen ska också jobba operativt genom att förbättra sitt eget arbete och använda alla de tekniker som idag finns, på ett bättre sätt. De samarbetar också med både försäkringsbolag och handlare för att minska stölderna. De senaste två åren har siffrorna för stölderna ökat betydligt. Arbetet inleddes i höstas men startades främst på båtmässan i februari i år, där polisen var på plats för att ge information.

Anders Pettersson tipsar främst om att vara vaksam, och låsa sin båt ordentligt.

– Man ska se till att låset fyller sin funktion, för det gör de inte alltid.

På larmtjänstens hemsida finns ett häfte med många bra tips för båtägare för att skydda sin båt och båtmotor. Det kan också handla om att se till att området vid båtarna det är ordentligt upplyst, att det är svårt att köra nära med bil, och i sista hand att ha en vakt på området, berättar Anders Petterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".