1 av 2
Ulf Almqvist, chefsläkare NU-sjukvården. Foto: Skoob Salihi/P4 Väst.
2 av 2
Akuten på NÄL. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst.
NU-sjukvården

Överfullt på Näl-akuten

Chefsläkaren Ulf Almqvist: ”Ett extremt läge”
5:36 min

Extremt många patienter söker sig till Näl-akuten just nu vilket resulterar i överbeläggningar. Sjukhuset har fått ställa in planerade operationer för att klara av det höga trycket.

– Läget är såpass bekymmersamt att vi får ställa in operationer, vilket vi planerar att fortsätta med den här veckan, säger Ulf Almqvist.

Situationen med högt inflöde av patienter har pågått under flera veckor och personalen är utmattad enligt Ulf Almqvist. Även patienterna påverkas.

– Patienterna får ligga trångt och på extraplatser, det är inte optimalt att bedriva vård på det här sättet, säger Ulf Almqvist.

– Vi får hoppas nu att trycket minskar, men vi funderar på att öppna en extra vårdavdelning för att lösa situationen.

Men det behövs personal om sjukhuset ska kunna öppna en vårdavdelning och enligt Ulf Almqvist är det svårt att få tag på folk.

Verksamhetschefen på NÄL-akuten Ulf Peter Lundberg och avdelningschefen Gunilla Eriksson säger att personalen där arbetar för högtryck, men känner att de inte alltid räcker till. Personalen är beundransvärd, säger de.

– Det är inte alltid man klarar att ge optimalt bra vård, men vi har än så länge inte haft några allvarliga incidenter, på grund av det här, säger Ulf Peter Lundberg.

Det stora problemet på akuten är inte bara att så många patienter kommer in, utan att det är så svårt att få vårdplatser för dem som borde lämna akuten och läggas in. Så både Ulf Peter och Gunilla Eriksson hoppas på de åtgärder som Ulf Almqvist aviserar, säger de till P4 Väst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".