Foto: Scanpix
Saabs konkurs

"Inga nya svar om regeringens agerande i Saabaffären"

Riksdagsledamoten Peter Johnsson debatterade i går Saabaffären, och regeringens inblandning innan konkursen, med näringsminister Annie Lööf (C). Men några nya svar anser han inte att det blev.

– Jag fick väl egentligen ett icke-svar, säger Peter Johnsson till P4 Väst.

Sent i går kväll var det interpellationsdebatt i riksdagen med titeln Saabaffären.

Frågan från Peter Johnsson, socialdemokrat från Trollhättan, handlade om de uppgifter som SVT:s uppdrag Granskning rapporterade om i höstas.

Enligt programmet träffade finansdepartementets statssekreteraren Hans Lindblad kinesiska Geely och rekonstruktören Guy Lofalk för att diskutera ett köp av Saab Automobile bakom ryggen på den dåvarande ägaren Spyker med Victor Muller i spetsen.

Peter Johnsson menade under interpellationen att det finns många frågetecken kring Saab.

– Det är något lurt med regeringens passivitet i den här affären. I vanliga fall brukar man säga att det ligger en hund begraven, men i det här fallet tror jag att vi har en hel kennel som ligger begraven, sade Johnsson under interpellationen.

Näringsminister Annie Lööf bekräftade att Lindblad hade träffat Geely, men att det var företaget som begärde mötet.

– Dåvarande statssekreteraren i finansdepartementet Hans Lindblad träffade helt riktigt Geely vid nämnda tillfälle. Som jag också nämnde i mitt tidigare svar var Guy Lofalk inte närvarade vid mötet. Det fanns inga särskilda direktiv till Hans Lindblad inför mötet.

Annie Lööf menade också att det inte var konstigt att regeringen träffade Geely.

– Det fanns goda skäl för regeringen att lyssna på alla berörda parter för att skapa sig en bild över läget och eventuella handlingsalternativ i olika situationer. Som ägare till Volvo PV och därmed en del av det svenska fordonsklustret skulle också Geely beröras av en eventuell konkurs för Saab Automobile, sade Lööf.

Det finns flera hemligstämplade mejl mellan Hans Lindblad och Guy Lofalk. För att få reda på vad som står i dessa behövs en anmälan till konstitutionsutskottet, KU, eftersom KU kan få tillgång till hemliga dokument. Men Peter Johnsson kan i dag inte svara på om det blir en anmälan.

– De får jag prata med lite mer folk om och även de som sitter i KU, för det är de som avgör det, säger Johnsson till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".