Kerstin tillsammans med assistenterna Lotta och Anna. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio

Försäkringskassan: "Vi fattar rimliga beslut"

7:15 min

Över tjugo timmar i sängen om dygnet, utan blöjbyte. Det kan bli verkligheten för MS-sjuka Kerstin i Bäckefors efter att Försäkringskassan dragit ner på antalet timmar hon får hjälp av två personliga assistenter. Susanne Moverare är nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan och säger att Försäkringskassan alltid gör samlade bedömningar.

– Jag kan inte uttala mig i det här enskilda ärendet utan vi gör en samlad bedömning. Vi tittar på de underlag vi har och gör en utredning och hembesök. De lägger vi ihop och gör en samlad bedömning utifrån gällande lag och rättspraxis, säger hon.

Men är det rimligt att någon ska ligga 20 av dygnets 24 timmar i samma blöja i en säng?

Nej det är absolut inte rimligt. Och det är inte så vi fattar våra beslut. Vi slår lägger tiden när vi ser att man behöver vara två personer och sen är det upp till assistanssamordnaren att se till att man sätter in assistenter utifrån det behovet och utifrån de timmar vi har beviljat.

Varför ska det vara så att man måste överklaga beslut, varför kan man inte fatta rimliga beslut från början?

– Jag anser att vi fattar rimliga beslut utifrån de underlag och utredningar vi gör och är det så att man som kund inte förstår sitt beslut eller är missnöjd med det så får man begära att det omprövas. Assistansersättning har ett otroligt komplicerat regelverk och det är väldigt krävande och svåra bedömningar som vi gör i de här ärendena.

Kommunen slår ifrån sig

Foto: Bengtsfors kommun och Johan Blixt

Efter P4 västs granskning av MS-sjuka Kerstin från Bäckefors situation träder nu ansvariga på Bengtsfors kommun fram. Socialchefen Mona Lundahl-Davies säger att de aldrig avrått den gode mannen att ansöka om stöd.

Allt om fallet med Kerstin

Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista