Monica och Clas Andersson. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio

Lyckat Kulturarvslyft i Sotenäs

1:37 min

Regeringens arbetsmarknadssatsning Kulturarvslyftet missar jobbmålet i år igen. Förra året lovade regeringen att 1 200 långtidssjukskrivana skulle få jobb i kultursektorn i ett år, i samarbete med Arbetsförmedlingen och Riksantikvarieämbetet. Det blev 174. Så i år har Arbetsförmedlingen skruvat ner prognosen från 2 000 till 300 platser. Men i Sotenäs har man lyckats bättre än på de flesta håll i landet. 

I Sotenäs kommun, som fick tio platser i Kulturarvslyftet, är sju platser besatta av tidigare långtidssjukskrivna.

Ing-Marie Artursson, som är handledare för de sju, berättar om projekten som ska lyfta fram och dokumentera kulturarvet.

På Bohus Malmön gör en kvinna en guidebok om  stenbrotten och smedjan, i Tossene gör en annan en kulturstig runt Munkbacken och dokumenterar gravhögen där. En person ska delta i renoveringen av lotsutkiken på Smögen, en annan vad som förr fanns i bodarna på Smögenbryggan och ytterligare en arbetar med att dokumentera Smögenkonstnären Karl Larssons liv och verk.

Ett av projekten sysselsätter två personer i minst ett år, nämligen Matkulturarvet, där Monica Andersson och Clas Andersson intervjuar äldre om hur man lagade mat förr och samlar recept till en kokbok med matrelaterade historier från förr.

– Det är fruktansvärt roligt att träffa dessa gamla tanter och farbröder och man skulle kunna hålla på i många år med detta, säger Monica Andersson.

De båda vill också arbeta för bättre och närproducerad mat på skolor och äldreboenden, och för att ungdomar ska lära sig mer om matkulturen i Sotenäs.

Kultur- och fritidsansvarig i Sotenäs kommun, Staffan Karlander, har sin teori om varför Kulturarvslyftet inte lyckats lika bra på andra håll i landet.

– Projektet var lite luddigt i starten och det var svårt att se vad man kunde få det till.

Att Sotenäs lyckats så bra tror Staffan Karlander beror på att man tog tillvara inte bara egna idéer från kommunens sida, utan också idéer från de deltagande tidigare långtidssjukskrivna.

– Det är ju sådana här jobb man alltid önskar skulle bli gjorda, men som det aldrig finns resurser till, för att lyfta fram vårt kulturarv, säger Staffan Karlander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista