Bild: Skärmdump

Entreprenör på sommarlovet ingen garanti för pengar

"Det hänger på affärsidén"
1:37 min

Sommaren är på ingång och bland landets ungdomar är det många som är igång med att söka sommarjobb. Ett alternativ till de vanliga sommarjobben som kommunen delar ut är att söka sig till sommarlovsentreprenörerna och genom kommunens hjälp bli egenföretagare för en sommar.
Men det krävs mycket arbete och eget ansvar för att ens tjäna några sommarpengar.

Om du går på gymnasiet och kan du med en tillräckligt god affärsidé bli uttagen kommunernas satsning Sommarlovsentreprenörerna. Då går kommunen in med handledning och en uppstartssumma på 2000 kronor.

Camilla Ström är handledare för sommarlovsentreprenörerna i Uddevalla, hon menar att även om det inte finns någon garanti för att tjäna pengar så är det ett sätt för ungdomar att prova hur det är att ha ett företag.

– Det är ju aldrig någon garanti, och det är ju en del av företagsamheten. Det hänger på din affärsidé och hur mycket du jobbar. Det är ett sätt för ungdomar att testa hur det är att vara företagere

Axel Mårtensson var sommarlovsentreprenör i Trollhättan 2010 och tog sig runt i Trestadsområdet och hjälpte folk att laga sina datorer.

– Om man är intresserad av företagande kan jag verkligen rekommendera det, det var kul. Men man ska nog inte ha några stora förhoppningar vad det gäller pengar om man inte är beredd att satsa 110 procent själv. Det är ingen som kommer ge dig någonting, du får ju göra allt själv så det måste man vara beredd på.

Men att vara sommarlovsentreprenör är inte bara frihet, det krävs hårt arbete för att ens tjäna några pengar menar Axel Mårtensson.

– Man ska inte se det som ett vanligt sommarjobb för det finns ingen garanti för lön. Hade jag velat ha pengar hade jag nog sökt ett annat sommarjobb.

Cajsa Vingros Carlson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".