Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio

Orust kommun stämmer NCC efter skolbygget

"Det vi vill är att lösa detta"
1:08 min

Orust kommun stämmer NCC efter skolbygget i Henån. Kommunen har under en längre tid förhandlat med byggföretaget för att få dem att rätta till de fel som gjorde att elever och personal fick flytta från lokalerna. Men nu har förhandlingarna strandat.

– Vi känner att det har tagit för lång tid, vi vill komma snabbare. Det är saker som har gjorts, men vi vill ha igång åtgärderna, säger Roland Kindslätt.

Det har varit stora problem kring bygget av Henån skolan och förra höstterminen fick kommunen välja att flytta eleverna ur skolan eftersom miljön ansågs skadlig.

NCC vill inte rätta till felen själva utan kräver att kommunen hjälper till ekonomiskt och tar ansvar för arbetena. Enligt avtalet är NCC skyldigt att i enlighet med kommunens krav avhjälpa felen. NCC anser att det hela inte är så enkelt som att allt är deras fel.

– Vi vet inte i dagsläget vad felet är, det är det som är problemet, säger Nils Bjelm, regionchef för NCC Construction Väst.

Nils Bjelm upplever att kommunikationen med kommunen varit god och att det är tråkigt att de väljer att stämma NCC istället för att fortsätta samtalen.

Kommunen har under lång tid försökt förhandla med byggaren NCC. Bland annat vill kommunen att de ska stå för hyror av baracker där skolverksamheten har fått bedrivas under tiden.

NCC hade helst sett att en oberoende expertgrupp går igenom vad som behöver göras så att dom utifrån det kan lösa vems ansvaret är.

Nils Bjelm på NCC tycker att frågan är besvärande.
– Det är besvärande både för skolan och NCC så till vida att skolan inte är öppen i dagsläget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".