1 av 3
Foto: Camila Astorga Díaz/Sveriges Radio
2 av 3
Petra Johansson med barnen Lova, Elliot och Juni. Foto: Camila Astorga Díaz/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Camila Astorga Díaz/Sveriges Radio

Fler barnfamiljer sätter press på dagisplatserna

1:34 min

Allt fler barnfamiljer rapporteras flytta till Lilla Edet från storstäderna runt omkring. Petra Johansson ångrar att hon flyttade till Lilla Edet med sina tre barn. 
– Vi betalar hög skatt och det finns ingenting, inte ens lekparker har de råd med, säger Petra Johansson.

Snön smälter kring skylten i Lilla Edet centrum. På skylten står det att kommunen bygger fler lägenheter vilket gör att det rör sig på bostadsmarknaden och att allt fler barnfamiljer väljer att flytta dit. Det ser man på kommunen enbart som något positivt.

– Vi har ett tydligt trendbrott, att det ökar nu, inflyttningen. Under en längre tid har vi haft en minskad befolkningsutveckling i Lilla Edet. Föregående år var för första gången på länge som vi ökade, och då ökade vi med 40 personer, säger Ingemar Ottosson som är kommunalråd.

Leif Håkansson är ordförande i utbildningsnämnden och menar att man har räknat ordentligt på det hela för att det inte ska bli överbelastningar.

– Vi har en målsättning att vi ska ha mer dagisplatser än vad vi behöver i alla de ställen där de byggs ut. Lite vårdslöst uttryckt kan man säga att de som flyttar hit och de som kommer från Göteborg och andra ställen, de har ett barn i handen och ett i magen. Vi styr över många saker i politiken men vi styr inte folks flyttningar och när de väljer att skaffa barn, säger Leif Håkansson som är ordförande i utbildningsnämnden.

Vid kundvagnsparkeringen står Petra Johansson som flyttade hit för sju år sedan. Hon har tre barn och är inte nöjd med hur kommunen hittills har skött dagisplatserna.

– Vi bor mitt emellan våra jobb så vi pendlar åt varsitt håll. Idag kan jag ångra mig att vi flyttade hit.

Har ni fått de dagisplatserna ni velat ha?
– Nej, vi fick vänta åtta månader på dagisplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista