En garant för landsbygdsperspektivet eller en stureplanscenter? Annie Lööf talar mycket om vikten av både stad och landsbygd på distriktsstämmorna i Uddevalla. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Annie Lööf om stureplans- och färgelandacenter

3:04 min

"En garant för landsbygdsperspektivet" så säger centerpartiledaren Annie Lööf om sitt parti. Samtidigt kallades vinterns idéprogram för ett stureplansförslag av centerpartiet i Färgelanda. Idag är hon i Uddevalla för första gången sedan idéprogramsturbulensen för att inleda Bohusläns och Norra älvsborgs centerdistriktsstämmor.

För bara två månader sen skrev färgelandacentern en debattartikel med rubriken ”släng stureplanscenterns förslag i papperskorgen” som nära nog orsakade ett par uteslutningar. Annie Lööf talade mycket om stad och landsbygd i sitt tal inför distriktstämmorna på Högskolecentrum i Uddevalla.

Hur lyckas ni hålla ihop stureplan och färgelanda?

- För det första så bestod den programgrupp som arbetade fram förslaget av personer från skåne, gotland, dalarna, västernorrland och jämtland. Så det var helt fel att kalla det för ett stureplansförslag. Sen så var tonläget väldigt uppskruvat då för ett par månader sedan.

Men om det nu var så blandat i programgruppen hur kan det ändå komma kritik då man använder stureplanscenter som ett skällsord?

- Det är synd när man använder etiketter på varandra och nu tycker jag ändå att den här diskussionen är utraderad. Därför är det dags att lägga den hårda tonen, som framför allt kommer från oppositionen som kallar oss stureplanscenter, i skrivbordslådan.

Men är väljarna beredda att göra det då? I senaste Sifomätningen hamnar ni fortfarande under fyraprocentsspärren. Kan det ha att göra med sammanhållningen mellan stad och landsbygd?

- Centerpartiet behöver bli bättre på att förklara vad som inte blir gjort om vi inte sitter vid makten. Vi är garanten för landsbygdsperspektivet, småföretagarperspektivet och miljöperspektivet och de tre delarna måste vi vara många som pratar om och för utt budskapet i hela landet, då kommer centerpartiet växa.

Oskar Lodin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista