Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

MS-sjuka Kerstins dubbelassistans nedsatt

"Försäkringskassan får inte ta hänsyn till assistenternas schema"
1:27 min

MS-sjuka Kerstin i Bengtsfors får sin dubbelassistans nedsatt till tre timmar om dagen. För att hon ska slippa sköta till exempel alla toalettbesök under en tretimmarsperiod så måste man dela upp arbetet i så kallade punktinsatser. Men Patrik Wallmark på Kerstins assistansbolag, GIL, tror inte att det skulle fungera.

– Hon har säkert ett beslut som är korrekt om man bryter ner behovet av dubbelbemanning. Det kanske är vid sju, åtta olika tillfällen som de här tre timmarna ska fördelas. Men det är inte verkställbart, det går inte att anställa någon som är beredd att jobba tio minuter här, en kvart där, säger Patrik Wallmar på GIL.

Han menar att de inte heller kan ha assistenter som åker runt och bara gör korta punktinsatser hos olika brukare. Men Susanne Moverare som är nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan menar att de inte kan ta den typen av hänsyn.

– Försäkringskassan får inte och ska inte ta hänsyn till assistenternas schema eller behov för att kunna lägga ett schema. De allra flesta orndar detta på ett bra sätt. Är man inte nöjd med en assistans kan man alltid byta, säger Susanne Moverare.

P4 väst har varit i kontakt med ett större assistansbolag som menar att de ofta använder sig av punktinsatsbemanning. Så om Kerstin skulle byta vårdgivare och på så sätt få sina tre timmars dubbelassistans utspritt över dagen så skulle allt vara bra då? Inte enligt hennes assistent Lotta Johannesson.

– Även om vi skulle gå in och jobba 10, 20, 30 eller 40 minuter, det löser inte problemet för Kerstin kommer fortfarande inte ut ur lägenheten. Du kan ju tänka vad lång tid det tar att byta en blöja på en människa som har ont. Det går inte att göra det snabbt. Vi försöker inte ens göra det snabbt för hon ska inte behöva utstå det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".