Foto: Arkivbild

Sista dagen för högskoleansökan idag – Agnebergselever klara sedan länge

Elev: ”Jag sökte för någon vecka sedan”
1:35 min

Känner du dig lockad av högskolestudier i höst? Ja, då gäller det att agera snabbt för vid midnatt ska ansökan vara inne. Men på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla verkar de flesta treorna redan ha skickat in sina ansökningar.

– Jag sökte för någon vecka sedan, jag vill vara säker på att ansökan går igenom, säger Louise Stenström, som går sista året på gymnasiet.

Idag koncentrerar hon sig i stället på att tänka på studentfirandet, Louise Stenström och kompisarna håller som bäst på med att skriva en inbjudan till lördagens fest som ska uppmärksamma att det är 50 dagar kvar tills de vita mössorna ska tas på.

Louise Stenström är inte ensam om att vara klar med sin högskoleansökan. Studievägledaren Kajsa Årebo-Balsanius har inte märkt av någon sista minutenstress bland eleverna.

– Vi har haft ett par som valt nu på morgonen, men annars så tror jag att det är gjort det som ska göras, det var större rusning förra veckan, säger hon.

Hur tycker du intresset verkar vara för att söka sig vidare direkt efter gymnasiet?


– Generellt tror jag att de flesta söker men om det är så många som börjar det vet vi ju inte. Många söker även om de helst skulle vilja jobba, säger hon.

Och att många söker trots att man inte är säker på att man vill plugga i höst är vanligt. Louise Stenström har sökt juridikutbildningar runt om i Sverige, men funderar även på andra aktiviteter.

– Jag har inte riktigt bestämt mig om jag ska plugga eller resa lite. Det står mellan det, säger hon.

Och att ta ett sabbatsår är lockande för fler.

– Jag har tänkt vänta ett år minst. Jag ska spela fotboll, säger Arber Krasniqi som läser Handelsprogrammet och på fritiden spelar fotboll i IFK Uddevalla.

– Det blir ingen ansökan för mig i år. Jag har alltid velat se mig omkring i världen och velat ta chansen att resa medan jag kan. Att göra resan nu är ett bättre alternativ än att ta det senare och när jag kommer hem kan jag lägga allt fokus på att plugga, säger Malin Nicklasson som läser Samhällsprogrammet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".