Strömstad

Parkeringskostnad bekymrar pendlare

1:37 min

I Strömstads kommun måste de som pendlar betala för att parkera i närheten av tågstationen under sommaren. Det är inte i linje med de mål som finns för att få fler att resa kollektivt anser en av dom som drabbas.

Ombord på tåget mellan Strömstad och Göteborg sitter AnnSofi Sefton-Johansson. Hon är på väg till sina studier på universitetet i Göteborg. En resa hon gör flera gånger i veckan. Men nu när sommaren närmar sig kommer hon behöva betala för att ställa sin bil vid stationen i Strömstad.
– Jag tycker att om man pendlar så ska de (kommunen) uppmuntra det, och ha det ordnat för sådana långpendlare som jag, säger hon.

500 kronor kostar ett tillstånd från och med juni till augusti - en lösning främst tänkt för dem som jobbar i Strömstad. För fyrtio kronor om dygnet kommer man undan om man ställer sig i utkanten av stan och tar buss in till centrum. Det finns också avgiftsfria pendelparkeringar utanför Strömstad, i Skee till exempel, men där stannar inte alla bussar. Krångligt för den som inte vill betala alltså.

Tekniska nämndens ordförande Ulf Gustafsson (S) menar att avgifterna i centrum beror på det höga parkeringstrycket i Strömstad på sommaren.
- Jag är nöjd med den lösning vi har, säger han.

Ulf Gustafsson menar också att det är oklart om kommunen får särskilja kommunens egna medborgare och skattebetalare, gentemot besökare och att en annan lösning än den som finns idag, skulle riskera att bli diskriminerande. Därför ser han ingen anledning att se över det rådande parkeringssystemet.

AnnSofi Sefton Johansson tycker att den ordningen svär mot kommunens och allas vårt ansvar för miljön, men också att det drabbar de som måste pendla från Strömstad för att jobba eller studera.
– Det handlar om ekonomi också för många. Det kan ju vara så att man inte hittar ett jobb i Strömstad. Och vill man att folk ska bo kvar, så borde man satsa på det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista