Lars Johansson, socialdemokratisk riksdagsman och Leif Blomqvist, socialdemokratisk regionråd vill ha en satsning på dubbelspår mot Norge. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio

Ny framstöt om dubbelspår till Norge

I Norge aviserades i förra veckan en satsning på dubbelsspår som i framtiden ska gå ända till Halden.
Nu hänger socialdemokraterna på och vill ha en satsning på dubbelsspår till norska gränsen som inte minst skulle få effekter i Dalsland.

- Det kommer att innebära möjligheter för människor som bor i Dalsland att kunna bo vid en järnväg som har ökad kapacitet. Det kommer säkert att byggas nya samhällen och de som finns kommer att växa, precis som sker i Göta Älvdalen nu med den nya järnvägen där, säger den socialdemokratiske riksdagsmannen Lars Johansson som vill skapa opinion för ett dubbelspår mellan Öxnered och Kornsjö.

Men det är egentligen inte en fråga som skiljer partierna åt här i Västsverige.

- I regionen tycker nog alla det viktigt med en satsning på järnvägen mot Norge, säger Rosie Rothstein, ledamot av regionfullmäktige för folkpartiet, och som skrivit en debattartikel för utbyggd järnväg.

Men varför är frågan inte lika viktig för regeringen?

- Nej jag vet inte varför regeringen varit så ljum i den här frågan. I höstas presenterade ju man sin infrastrukturpreposition och då sade man ingenting om den här satsningen på den norska sidan. Men man borde rimligen ha vetat, tror socialdemokraten Lars Johansson.

Men när Norge nu presenterat sin satsning och trafiken på E6an blir allt tätare tror han också det är dags att väcka frågan igen.

- Man bör åtminstone göra en förstudie så att vi vet vad det kan komma att kosta och vad det kan få för konsekvenser för transportfrågorna här på Västkusten, säger den socialdemokratiske riksdagsmannen Lars Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista