Vårbudgeten

Borg varnar för frostig ekonomi

Försenad vår med risk för frostnätter, är finansminister Anders Borgs beskrivning av det ekonomiska läget. 

Ökad arbetslöshet och svag tillväxt öppnar för satsningar i höst. 

– Vi har ett fortsatt allvarligt läge i Europa. För svensk del innebär det en segdragen, lång och trög återhämtning, sade Borg när han presenterade den ekonomiska vårpropositionen.

Arbetslösheten bedöms stiga något till 8,4 procent nästa år, samtidigt som tillväxtprognosen skrivs ned från 3 till 2,2 procent.

Borg varnade dessutom för risken att utvecklingen blir sämre än prognosen. Orsaken är osäkerhet kring om de skulddrabbade euroländerna klarar att genomföra de åtgärder som krävs för att ta sig ur krisen. I det sämre scenariot kan arbetslösheten i Sverige hamna på tio procent.

Beskt budskap 

– Det mest iögonfallande i budgeten är Anders Borgs syn på det ekonomiska läget. Han sänker de ekonomiska utsikterna och sänder ett beskt budskap om att vi får vara beredda på en onormalt svag ekonomisk utveckling i kanske tre, fyra år, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

För att få fart på den svenska ekonomin aviserar Borg därför nu en "expansiv" budget för 2014. Satsningar ska göras, trots att de offentliga finanserna väntas gå med minus både i år och nästa år. Ett femte jobbskatteavdrag är enligt Borg fortfarande det effektivaste sättet att få fart på sysselsättningen. Pensionärerna kan hoppas på en skattesänkning nästa år.

Samma hjulspår

Socialdemokraternas Magdalena Andersson anser att Borg skyller ifrån sig på den internationella krisen när det är regeringens politik det är fel på.

– Regeringen tror inte längre på sin egen politik utan reviderar upp arbetslösheten. Tänker man då om? Nej, man aviserar att man fortsätter i samma hjulspår. Det är fortfarande jobbskatteavdrag som är den stora lösningen, säger hon. 

Andersson ifrågasätter om det verkligen finns det reformutrymme för en expansiv budget 2014 och om Borg följer budgetreglerna. Enligt KI är utrymmet för nya permanent ofinansierade åtgärder kraftigt begränsat för perioden 2013-2017. 

Borg anser att tidsgränsen för hur länge de offentliga finanserna kan gå med underskott är "tolkningsbar".

Owe Nilsson/TT Peter Wallberg/TT 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista