Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
Bengtsfors

Assistansbolaget bryter avtalet med Ms-sjuka Kerstin

1:26 min

P4 Väst rapporterade förra veckan om MS-sjuka Kerstins situation. Nu har assistansbolag GIL sagt upp avtalet med Kerstin. Assistansbolaget kan inte garantera de goda levnadsvillkor som LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, kräver.

Kerstin står utan assistans från och med 31 maj. Detta efter att försäkringskassan sänkt tiden Kerstin har med dubbelassistans till tre timmar om dagen berättar assistansbolaget GILs servicetagaransvarige Patrik Wallmark

– Med hjälp av sina assistenter så ska man kunna leva som medelsvensson, med allt vad det innebär. Det beslut som tas, bland annat i Kerstins fall, det är inte verkställbart, säger Patrik Wallmark.

GILs servicetagaransvarige Patrik Wallmark menar också att de så kallade punktinsatser försäkringskassan beslutade om inte fungerar. Det betyder att en extra assistent dyker upp några minuter åt gången under dagen och hjälper till med blöjbyte och liknande. Punktinsatser gör att Kerstin inte behöver ligga i samma blöja i över 20 timmar, men någon tid för att till exempel gå ut på promenad finns inte.

– Därmed är inte beslutet möjligt att verkställa, säger Patrik Wallmark

Kerstins personliga assistent Lotta Johannesson berättar att i fredags, samma dag som GIL sa upp avtalet så fick Kerstin besök från försäkringskassan som gjorde en så kallad uppföljning på beslut.

– De frågade Kerstin om hon ville ha mer assistanstid, och pratade med mig och frågade väldigt mycket. Men de sa det hundra gånger att de inte kan lova någonting, säger Lotta Johannesson

Skulle försäkringskassan ändra sitt beslut, så är GIL redo att stå för Kerstins personliga assistans igen, berättar Patrik Wallmark.

– Vi är absolut beredda att skriva ett nytt avtal och åta oss assistansen men då måste det finnas förutsättningar att leva upp till lagens intentioner, säger Patrik Wallmark

Kommunen slår ifrån sig

Foto: Bengtsfors kommun och Johan Blixt

Efter P4 västs granskning av MS-sjuka Kerstin från Bäckefors situation träder nu ansvariga på Bengtsfors kommun fram. Socialchefen Mona Lundahl-Davies säger att de aldrig avrått den gode mannen att ansöka om stöd.

Allt om fallet med Kerstin

Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista