Claes Andrén tog med sig lite äventyr in i P4 Morgon-studion. Han har ju blivit kallad "Nordens Arks Indiana Jones". Foto: P4 Väst
P4 Morgon

Claes Andrén: Äventyrare och sjubarnspappa

4:34 min

Professorn, biologen, äventyraren och sjubarnspappan Claes Andrén är vetenskaplig ledare på Nordens Ark och har rest världen runt i jakt på spänning och sällsynta kräldjur.

Han har kallats Nordens Arks egen Indiana Jones. Ett smeknamn som han inte har något emot.

– Ända sedan ungdomen har jag sökt äventyret och velat utforska kartans vita fläckar när det gäller djur och natur.

Den första resan blev den som hans pappa hade bestämt åt honom. Vid 16 års ålder åkte han iväg till ett sommarjobb på ett museum i en engelsk stad.

– Min pappa tyckte att det var dags att jag lärde mig klara mig själv.

Många av de miljöer som han besökt finns inte längre. I alla fall ser de helt annorlunda ut.

– Jag åkte Orientexpressen med ånglok till Istanbul på 60-talet. Då var det väldigt ovanligt med turister, särskillt skäggiga sådana, i Turkiet. Vi blev fotograferade och betrakade som något exotiskt.

Många känner till Claes Andrén för hans engagemang i klockgrodornas egen schlagerfestival som har arrangerats tre gånger. Klockgrodor i olika länder spelas in och sedan röstar intresserade webbbesökare om vilket lands grodor som "sjunger bäst".

– Nästa år då Nordens Ark fyller 25 år kör vi festivalen för sista gången.

Att det blev hela sju barn var inte helt planerat berättar Claes Andrén. Men det fanns plats för dem och ett gott papparåd kan han dela med sig av.

– Lyssna, förhandla och låt barnen vinna diskussionerna ibland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista