Foto: Juha Roininen/Scanpix

Salmonellasmittat foder har sålts

Salmonellasmittat foder har upptäckts vid en rutinprovning hos företaget Johan Hansson AB, skriver Jordbruksverket på sin hemsida. Enligt Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket har mellan 300 och 400 djurägare fått leveranser från det salmonellasmittade foderföretaget. 

– Det är just nu många berörda men det är för tidigt att säga hur många besättningar som är smittade. Det kan ta några veckor, säger hon till TT.

– Smittat foder har levererats ut till djurägare, säger Helena Kättström, djurskyddschef. Vi kommer nu att kontakta djurägarna och ge dem närmare information. Vi arbetar också för att komma igång med provtagningen av djuren inom de närmaste dagarna.

Det är till största delen nötkreatur som misstänks ha fått smittat foder. Men det kan inte uteslutas att även andra djurslag drabbats, som får, grisar och hästar. Om provtagningen av djuren visar salmonella kommer berörd gård att spärras och saneras, skriver Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista