Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

Ingen vet vem som ska ta hand om Kerstin

5:01 min

Igår rapporterade P4 Väst om att assistansbolag GIL sagt upp avtalet med MS-sjuka Kerstin. Assistansbolaget menar att de inte kan garantera de goda levnadsvillkor som LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, kräver. Den 31 maj står Kerstin utan assistans och nu verkar ingen veta vem som ska ta hand om henne.

– Kerstin är ledsen och frågar om vi ska lämna henne och vad som ska hända nu. Hon säger att hon är helt nollställd. Då säger jag att vi inte tänker backa som alla andra utan att vi finns kvar och ska fixa det här, säger Lotta Johannesson och fortsätter:

– Kerstin är mycket mer än en vårdtagare för oss. Hon är vår bästa vän, vi har varit med henne i fem år och lämnar henne inte nu. Det måste finnas någon som kan hjälpa oss och vi är helt inne på att fixa det här.

Lotta Johannesson är helt övertygad om att beslutet är fel och hoppas att myndigheterna ska inse det.

– Jag tror att kommunen och Försäkringskassan kommer ändra sig. De måste kunna se personen bakom beslutet. Det är en helhet som inte handlar om minuter och sekunder utan om hela Kerstins existens.

Hör hela intervju med Lotta här intill.

Kerstin är missnöjd med sin gode man som inte överklagat Försäkringskassans beslut. P4 Väst har sökt den gode mannen utan resultat.

– Byt ut honom, har Kerstin sagt tidigare.

Lisbeth Johansson, som är ansvarig för gode män i Bengtsfors kommun tycker dock att den gode mannen har skött sitt arbete bra. Hon säger att det går att byta god man men det måste godkännas av överförmyndaren.

Sten-Åke Jansson (S) är ordförande i överförmyndarnämnden i Bengtsfors och han säger att fallet med Kerstin är ett unikt och väldigt känsligt ämne i kommunen just nu.

Under onsdagen (17 april) ska överförmyndarnämnden träffas för att informeras om Kerstins ärende.

Kommunen slår ifrån sig

Foto: Bengtsfors kommun och Johan Blixt

Efter P4 västs granskning av MS-sjuka Kerstin från Bäckefors situation träder nu ansvariga på Bengtsfors kommun fram. Socialchefen Mona Lundahl-Davies säger att de aldrig avrått den gode mannen att ansöka om stöd.

Allt om fallet med Kerstin

Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista