Maria Kullander, Socialtjänsten Uddevalla. Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio

Ny socialjour ska ge bättre stöd

1:32 min

Kommunerna i Fyrbodal har nu organiserat en gemensam socialjour. Förhoppningen är att det ska ge bättre skydd och stöd för de som är i akut behov när socialkontoret i hemkommunen har stängt för dagen.

Den nya kommungemensamma socialjouren har nu flyttat i i lokaler på polishuset i Uddevalla. Det är hos socialskretetrarna där man hamnar om man ringer socialjourens nummer på kvällar och helger.

Det är också därifrån personalen får rycka ut vid akuta ärenden, till exempel när barn far illa eller har rymt.

Maria Kullander är chef för den sociala avdelningen i Uddevalla och tror inte att det ska innebära problem med avstånden.

– Så har det inte beskrivits när vi har frågat i andra kommuner. Man tycker att det har fungerat. De har ju detta till exempel i Borlänge. De har jour i Dalarna, ett distrikt mycket större än vårt och de tycker att det fungerar, säger hon.

Ärenden som rör barn, unga och kvinnofrid kommer att prioriteras av den gemensamma socialjouren som kommunerna hoppas ska öka kvaliteten och rättssäkerheten inom en verksamhet som för en del kommuner varit problematisk att få ihop.

– Jag tror att många sett det här som en jättebra lösning för att hålla kvalité, säger Maria Kullander och menar att man får högre kompetens, likartade bedömningar och att de som jobbar i jouren blir duktiga på att jobba i akuta situationer.

De kommuner i Fyrbodal som ingår i samarbetet är Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud, Munkedal, Sotenäs, Tanum, Vänersborg, Strömstad, Orust och Uddevalla.

Åmål, Trollhättan, Lilla Edet och Lysekil har valt att behålla sina egna organisationer.

Socialjourens nummer hittar man på de respektive kommunernas hemsidor alternativt genom polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista