Florence Andersson, Urban Hemvik, Lennart Lundgren och Karl Erk Gustavsson, Håbolsbor som kräver att något gör för att vägen ska bli bättre. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio

Håbolsborna kämpar för en bättre väg

Håbolsbor om vägen
1:27 min

Håbolsborna är upprörda över den dåliga vägen som går till det lilla samhället. Idag presenterade Trafikverket en utredning om vägen.

– Det är många som tvekar på att köpa hus här när det är så dåliga vägar, säger Florence Andersson som åker vägen varje dag till jobbet i Bäckefors, och mycket skogsnäring finns ju så man tycker ju att man kan få lite grand tillbaka, forsätter hon.

Vad hoppas ni på ska ske nu?
– Ja vi hoppas ju att det ska bli ett beslut att de ska göra något åt det, säger Florence Andersson.

För det är en guppig färd om tar bilen mellan Bengtsfors och Ed via Håbol. För tjugo år sedan blev den asfaterad men sedan dess har det inte hänt mycket och det går sällan att köra fortare än 40 km/tim.

Och idag presenterade Trafikverket sin utredning som till Håbolsbornas besvikelse inte handlade om att satsa på en förbättring av hela vägen men väl om en ambition att göra något åt översvämningarna på vissa sträckor som inträffar med jämna mellanrum.

Trafikverket ska undersöka om det kan gå att dika ut de flöden som leder bort vattnet från översvämningsplatserna. Om problemen gick att lösa på det viset så slapp man att höja vägavsnintten som skulle kosta mellan 6-8 miljoner kronor.

Kommunalrådet Martin Carling hoppas få fram pengar genom en ny fond för småvägar som ska inrättas men det är fortfarande osäkert. Samtidigt tycker han att Håbolsvägen måste bli bättre.

– Det känns inte på något sätt tillfredställande, säger Martin Carling, dels har ju vi ett ansvar för arbetsmiljön för vi har ganska många vårdtagare inom hemvården i det här området och vi har personal som ska åka där och delvis i egna bilar. Det är en aspekten sedan är det naturligtvis en säkerhetsaspekt för dem som bor där, säger Martin Carling centerpartistiskt kommunalråd i Dals-Ed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".