1 av 2
Mariam Omar. Nedmija Iseni och Nedzma Kasibovic. Foto: Gabriel Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Ali Hussein. Foto: Gabriel Johansson/Sveriges Radio
Vänersborg

Träffpunkt Torpa hotas av nedläggning

1:28 min

En unik träffpunkt i Vänersborg för äldre invandrare kommer att läggas ner, om socialnämndens sparprogram går igenom. Den drivs med statliga bidrag, som kommer att upphöra 2014, och därmed även verksamheten, enligt förslaget.

Ali Hussein från Somalia är en av Vänersborgs äldre invandrare, och han säger att han är beroende av hjälpen han kan få på Träffpunkt Torpa.

– Jag är pensionär och har kommit hit nyligen, jag kan inte språket, kan inte läsa och skriva. Och på den här platsen får jag  hjälp att kontakta olika delar av samhället, till exempel sjukvården. Jag är beroende av den här platsen helt enkelt.

Mariam Omar, också från Somalia, hjälper till att översätta. Hon är en av de tre i personalen, som alla jobbat här sedan Träffpunkt Torpa öppnade 2008.

Nedmija Iseni hjälper till att översätta från romani när en annan av gästerna, Ramiz, vill uttrycka sina känslor.

– Hon är jätteorolig för att hon har hört att det ska stängas.

Mariam, Nedmija och Nedzma Kasibovic, som jobbar här, säger att de är vana vid att vara nedläggningshotade. Träffpunkt Torpa har hela tiden fått bidrag för ett år i taget. Den här gången hoppas de på att förslaget från socialnämnden inte kommer att gå igenom när det är dags att rösta i kommunfullmäktige.

Träffpunkten är viktig, inte bara för att hjälpa till med praktiska ting, säger personalen.

För Jaic, som är pensionär från Bosnien, är det här stället en räddning från isoleringen hemma i lägenheten.

– Det är det enda stället jag har att gå till. Anhöriga jobbar, vänner jobbar, och om träffpunkten stänger får jag bara sitta hemma och titta i väggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista