Foto: Lotta Hellström

Lotta bjuder på smarriga nordiska brödkakor

Lefsor från Norge, rieska från Finland och svenska öakakor bjuder vår bakexpert Lotta Hellström på idag.

Lefsor

  • 400 gram kall riven potatis
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt.

Blanda samman degen med händerna. Dela den i 8 bitar och kavla ut dem tunt i ganska mycket mjöl. Stek dem i varm gjutjärns panna. I Norge används detta som korvbröd, men det passar utmärkt till tacos, eller till en god tunnbröds rulle. Lätt att göra gluten fritt genom att byta ut vetemjöl mot majs mjöl.


Rieska

  • 50 gram smält smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gr jäst
  • 1 tsk salt
  • 6 dl kornmjöl
  • 6 dl vetemjöl

Blanda det smälta smöret med mjölken och rör ut jästen. Tillsätt salt och arbeta snabbt in korn och vetemjöl. Jäst degen i 30 minuter. Dela degen i 8 lika stora delar och platta ut dem med handen. De skall vara cirka 0,5 cm tjocka. Skåra degen i 8 bitar inte rakt igenom. Vila brödkakorna i 15 minuter innan du gräddar dem i 20 minuter i 250 grader varm ugn.


Öakakor

  • 50 gr jäst
  • 6 dl rågsikt
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 50 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk fänkål
  • 4 msk honung

Smält smöret och blanda det med mjölken, rör ned honungen och fänkålen tillsätt salt, jäst och mjöl. Blanda ned mjölet och arbeta degen rejält. Låt den jäsa till dubbel storlek. Dela degen i 8 delar och kavla ut den ganska tunnt. Har man en kruskavel så kan man använda den till sista kavlingen. Se till att ha mycket mjöl under på bänken så att de inte fastnar. Picka kakorna och grädda dem i 7-10 minuter i 225 grader varm ugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".