Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix
Ishockey

Joel Gistedt klar för Leksand

3:48 min

Uddevallamålvakten Joel Gistedt är klar för elitserienykomlingen Leksands IF. Gistedt spelade under senaste säsongen i BIK Karlskoga. Han har skrivit ett tvåårskontrakt med Leksand och kommer att slåss om förstaspaden med Oscar Alsenfelt som också är klar för klubben efter att ha varit utlånad från Modo.

– Det känns jätteroligt och smickrande att få den här chansen med en sådan fin klubb som Leksand. Det ska bli spännande och roligt att försöka etablera Leksand i Elitserien igen, säger Joel Gistedt.

Under onsdagen kom beskedet att Leksands målvakt den här säsongen, Erik Hanses, lämnar klubben. Då tog sportchefen Tommy Salo snabbt tag i saken för att hitta hans ersättare.

– De hörde av sig när Erik Hanses lämnade och visade intresse. Efter det gick det väldigt fort och det blev klart igår kväll, säger Joel Gistedt.

Hur känns det att slåss om platsen som förstemålvakt med Oscar Alsenfelt?
– Det känns jättebra. Han är en väldigt duktig målvakt. Jag tror det kan bli bra att vi sporrar varandra. Det blir spännande. Vi är i samma ålder också så jag tror det kommer passa bra, säger Gistedt.

Du förde upp Rögle i Elitserien och har sedan krigat med Karlskoga i Allsvenskan. Nu är du åter i Elitserien.
– Det har varit ett mål ända sedan jag lämnade Frölunda och inte tog chansen ordentligt i USA. Så det är jätteroligt. Jag vill tacka Karlskoga för den chansen jag fick. Det var den knuffen jag behövde för att blomma ut. Det här känns som ett steg i rätt riktning.

Joel Gistedt blir kvar i Karlskoga i ungefär en vecka innan han flyttar upp till Dalarna för att sedan ansluta till truppens försäsonsträning som börjar den 29 april.

Efter många år och försök att ta sig tillbaka till Elitserien lyckades den klassiska dalaklubben äntligen ta sig tillbaka till högsta serien till nästa säsong. Klubben har många fans över hela landet. Och just det faktumet tycker Joel Gistedt är väldigt inspirerande.

– Det känns som en otroligt stor stimulans med ett sådan klubb med så stor hockeykultur. Publiken blir som en extra spelare på plan. Även på bortamatcher tror jag det kommer en stor skara fans, säger han.

Karlskoga var länge med och slogs om en plats i Kvalserien till Elitserien men föll på målsnöret. Gistedt hade under säsongen en räddningsprocent på 91,13 procent.

– Jag har haft en bra säsong i Karlskoga och det har varit kul att spela mycket matcher och fått ett stort förtroende av tränarna men tyvärr fick säsongen där ett snöpligt slut för oss och jag längtar efter att få komma igång med mitt nya lag, säger Gistedt till Leksands hemsida.

Leksands sportchef Tommy Salo är nöjd med sina två nyförvärv.
– Det känns skönt att ha klart med två målvakter som håller hög klass. Joel har jag följt ända sedan vi spelade tillsammans i Frölunda 2005 och jag ser en stor potential i hans spel och tror han kommer ta ytterligare steg i sin utveckling hos oss.

Gistedts tidigare klubbar

Moderklubb: Uddevalla HC.
2003-2008: Frölunda J18, J20, A-lag.
2008-2010: San Antonio Rampage (AHL), Arizona Sundogs (CHL), Las Vegas Wranglers (ECHL).
2010-2012: Rögle J20 och A-lag.
2012-2013: BIK Karlskoga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista