1 av 3
Foto: Rainer Prang/NRK Östfold
2 av 3
Foto: Rainer Prang/NRK Östfold
3 av 3
Foto: Rainer Prang/NRK Östfold
P4 Morgon

Han vill öppna Karl den tolftes grav

3:02 min

Den norske författaren Kyrre Saether söker sponsorer för att finansiera en öppning av  Karl XII:s grav i Stockholm. Det skulle ge svar på fågan om det var svenskar eller norrmän som sköt kungen.

Det var i November 1718 som Karl XII dog vid Fredrikstens fästning. Den svenske kungen ville erövra Norge men fastnade i ett skyttegravskrig mot norrmännen som förskansat sig i fästningen vid Halden.

Sedan kungens död för 300 år sedan har det varit en ständigt diskuterad fråga huruvida det var norrmän eller svenska krigströtta soldater som sköt kungen.

Den dödande kulan, eller om det var en knapp, gick genom huvudet på kungen och om man öppnar graven och undersöker kraniet kommer man kanske att kunna se spår av det som dödade Karl XII. Sedan kan man dra slutsatser om varifrån det dödande skottet kom.

– Hittar man spår av mässing kan det ha rört sig om en knapp och det indikerar att det var svenska soldaler som lönnmördade sin kung, är det däremot bly kan det vara antingen norska prickskyttar eller en svensk mördare. Hittar man däremot järnfragment visar det att kulan kom från norska soldater, säger Kyrre Saether.

Han hoppas hitta sponsorer som kan vara intresserade av en gravöppning och i Halden funderar man på att göra ett EU-projekt av detta.

– Det är historiskt viktigt att få reda på vad som hände, även om det något som inträffade för 300 år sedan, säger Kyrre Saether.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista