Var tionde Saabanställd säger upp sig

Närmare var tionde Saabanställd i Trollhättan väljer att lämna och säga upp sig. En personalomsättning som inte är hälsosam enligt flera kännare och som menar att både kvalitet och kompetens blir lidande.

På personalsidan är det långt ifrån stabilt och tryggt. Förutom tidigare varsel, dalande försäljningssiffror, ett svalt intresse från bilköparna, en allmän oro på marknaden och så pressen från ägarna GM som naturligtvis stressas av den ena förlustrapporten efter den andra, så blir det ju också oroligt på verkstadsgolvet.

Vanligt eller normalt är en personalomsättning på en sisådär 3-5% årligen inom verkstads och tillverkningsindustrin. I slutet av 2002 valde 9% av de anställda att lämna. 2003 blev ännu svartare för då gjorde hela 12% av de anställda slag i saken och lämnade Saab. 2004, dvs förra året lugnade det sig något till mellan 5 och 8%.

Nu har januari precis passerat år 2005 och nu kryper siffrorna uppåt igen. Företaget uppskattar att 9% av de saabanställda kommer att lämna jobbet av fri vilja i år.
Det jobbar idag totalt 5300 personer på Saab i Trollhättan. Inte hälsosamt med så stor personalomsättning säger flera kännare inom branschen, en så hög personalomsättning sätter stora käppar i hjulet både vad gäller kvaliten på sina produkter och kompetensen som då försvinner. För oftast handlar det om just väldigt kompetenta personer som lämnar Saab.