Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Jägare missnöjda med landshövdingens svar angående anklagelser om illegal jakt

"Tycker inte han berör sakfrågan"
1:29 min

Länstyrelsen retade upp Svenska Jägareförbundet genom att spekulera om att vargar på Kynnefjäll kunde blivit offer för illegal jakt. De skrev ett argt brev och nu svarar landshövdingen, Lars Bäckström, men svaret ger jägarna inte mycket för.

– Jag tycker ju inte riktigt att han berör sakfrågan nämligen att det är deras yttrande och beteende som vi anmärker på, säger Stig Strandberg, från rovdjursgruppen inom Svenska Jägareförbundet i Västra Götaland.

Hur nöjd är du med svaret då?
– Jag tycker det är tunt, säger Stig Strandberg, gör man nu ett misstag så ska man inte rädd för att göra en pudel och erkänna det, men det gör han ju inte.

Och det som retade upp jägareförbundet, var ett nyhetsinslag i P4 Väst där Anita Bergstedt Söderström, som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen, sade att de misstänkte att en grupp vargar på Kynnefjäll kunde ha blivit dödade genom illegal jakt.

Hon sade också att det var svårt att få reda på sanningen bland annat för att de inte fick någon hjälp från allmänheten.

Jägarna tyckte att Länstyrelsen pekade ut dem som grupp och ville ha en ursäkt.

Kynnefjällsvargarnakunde ha försvunnit av andra orsaker så det var fel att säga att de kunde ha skjutits, menar Stig Strandberg som författade skrivelsen till Länstyrelsen.

Men Stig Strandberg säger ändå att det säkert förekommer illegal jakt på varg.

– Det förekommer illegal jakt och det finns det tyvärr exempel på, säger Stig strandberg, vi kan gå över till våra grannar i Finland, där har den illegala jakten ökat dramatiskt och vargstammen har halverats på kort tid.

Det beror på att myndigheterna inte förmått att skapa en acceptans bland glesbygdsbefolkningen, menar Stig Strandberg, för till syvende och sist handlar det om att myndigheterna måste lyssna till och försöka förstå folket ute i vargbygder.

Men det budskapet har kanske ändå gått fram till Länstyrelsen i Jägareförbundets första brev.

– Ja det borde de veta, säger Stig Strandberg, från rovdjursgruppen inom Svenska Jägareförbundet i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".