Jan-Åke Jonsson och Kristina Geers är misstänkta för ekobrott efter tiden i Saabs ledning. Foto: Scanpix

Åklagaren: Flera personer ska förhöras om Saab nästa vecka

"Nya förhör med andra personer ska genomföras"
3:38 min

Tre toppnamn i Saab Automobiles tidigare ledning har förhörts och är misstänkta för grovt ekobrott. Enligt tidningen Dagens Industri kommer chefsåklagare Olof Sahlgren kalla även Victor Muller till förhör. Till P4 Väst säger Olof Sahlgren att flera förhör kommer hållas med olika personer nästa vecka.

– Det kan bli aktuellt med ett, två eller tre förhör. Det är inte konstigt att vi hör olika bevispersonerna. När förhören kommer äga rum beror lite på när vi kan få tag i vissa människor. Jag vill inte kommentera vilka personer vi tänker höra, säger chefsåklagare Olof Sahlgren.

Nu kommer utredarna och Olof Sahlgren att analysera de uppgifter som har framkommit i förhören med de tre cheferna i Saabs förra ledning. Om det väntas något åtal vill inte Sahlgren kommentera.

– Jag styr inte helt själv över det här. Det kommer ta lite tid av olika orsaker. Men jag vill inte spekulera om ett eventuellt åtalsbeslut. När vi väl har allt material och hört alla personer får vi ta ställning till vilken nivå det är på bevisläget, säger han.

Kristina Geers har via sin Facebooksida visat missnöje med hur hon blivit behandlad och hennes advokat har meddelat att det inte hade behövt bli så dramatiskt. Chefsåklagare Olof Sahlgren menar att allt gått till helt normalt.

– Jag delar inte riktigt uppfattningen om att det var ett kraftfullt agerande. Det här är ett väldigt vanligt agerande när det gäller att höra flera personer som kan misstänkas vara inblandade i en brottslig gärning. Det handlar fortfarande om ett grovt brott ska man ha i åtanke, säger han.

– När man gör på det sättet som jag beslutade så säkerställer vi också att de här personerna inte hinner konversera med varandra innan och prata sig samman. Därför valde vi att gå den här vägen. Det är fullkomligt normalt.

Allt om misstänkta ekobrotten i Saab

Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".