Jas 39 Gripen aktuella för Indiska flygvapnet

Jas 39 Gripen är med i diskussionen när det indiska flygvapnet ska köpa 126 nya stridsflygplan.

-Vi fick en förfrågan sent i höstas och i december svarade vi på den, säger Owe Wagermark, informationsdirektör på Gripen International.

En beställning i den nämnda storleksklassen skulle enligt Wagermark vara värd flera miljarder kronor, och förutsättningarna för Gripen att ta en sådan beställning är utomordentliga.
Chefen för Indiens flygvapen, S.P. Tyagi, säger till nyhetsbyrån AFP att den indiska regeringen har gett klartecken för köp av 126 stridsflygplan. En begäran om information har skickats till leverantörer i USA, Frankrike, Ryssland och Sverige.

Väntar på anbud
 
På Gripen International, som säljer Jas 39 Gripen utanför Sverige, väntar man nu på en begäran om ett riktigt anbud, en så kallad RFP
  -Vi bedömer att under första halvåret så kommer man att återkomma till ett urval av de här leverantörerna, eller allihopa, säger Owe Wagermark.
  -Logiskt sett så borde vi vara med bland dem som får en RFP. Så det är det vi nu väntar på.

Han påpekar att Indien tidigare har gjort riktade upphandlingar till en enda tillverkare.
  -Så det känns mycket, mycket bra att vi är utpekade som en möjlig kandidat.

”Perfekt ersättare”
 
Enligt AFP ska Indien köpa alla de 126 flygplanen från en och samma tillverkare.
Hur ser förutsättningarna ut för Gripen att ta en sådan här beställning?
  -Förutsättningarna är utomordentliga. I det här fallet ska de ersätta sina gamla ryska Mig 21:or och det har vi sagt sedan några år tillbaks att svenska Gripen är en perfekt ersättare för det planet. Och produktionsmässigt har vi inga som helst problem, säger Owe Wagermark.

Det är Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som kontrollerar den svenska exporten av bland annat krigsmateriel. Enligt generaldirektören Lars-Hjalmar Wide går det inte att säga om en Gripenaffär med Indien skulle vara förenlig med de svenska reglerna om vapenexport.
  -Frågan har över huvud taget inte prövats av oss och man prövar varje ärende för sig, säger han.

Enligt den indiske flygvapenchefen finns det ingen fast tidsram för upphandlingen av stridsflygplan. Han vill inte säga hur mycket pengar man räknar med att lägga på de nya planen.

/ TT