Foto: Anders Abrahamsson och Filippa Bohlin/Sveriges Radio

Resenärer kapar Västtrafiks kort med mobilapp - åker gratis

Resenär: "Det är busenkelt"
1:44 min

P4 Väst kan nu avslöja hur Västtrafik står handfallna inför hur resenärer med hjälp av en mobilapp kan hacka företagets kontantladdningskort så att de helt gratis kan åka hur mycket de vill.

Vad tycker du? Kommentera här!

– Vi ser allvarligt på detta och vårt fokus är att hitta en lösning så snabbt som möjligt för att få ett stopp på de här manipulationerna, säger Västtrafiks pressinformatör Jens Holmberg till P4 Väst.

Applikationen, som sedan en okänd tid tillbaka har spridits via forum och en hemsida på internet, programmerar om betalkorten med hjälp av en så kallad NFC-läsare som numera finns på många nya mobiltelefoner.

Ett knapptryck
Efter att en resa har genomförts räcker det för användaren att hålla kortet mot mobiltelefonen och ett knapptryck senare har samma summa som senast dragits satts tillbaka till kortet.

– Det är busenkelt, vem som helst kan använda den här appen, säger en resenär som provat att manipulera sitt busskort efter att han läst om det på internet.

– Jag tycker egentligen det är fel, men jag är väldigt teknikintresserad  och bestämde mig för att testa om det fungerade vilket det gjorde det, säger resenären till P4 Väst.

Medvetna om problemet
Hur länge den här typen av bedrägerier har pågått och hur mycket pengar Västtrafik har förlorat på tjuvåkningen är oklart. Enligt pressinformatören Jens Holmberg har man känt till problemet en tid tillbaka och än så länge har appen troligen inte fått någon jättestor spridning.

– Det handlar om ganska lite kort som vi har kunnat se har manipulerats i våra system och vi jobbar tillsammans med experter för att lösa det här problemet så att vi kan sätta stopp för de här manipulationerna, säger Jens Holmberg.

Någon lösning på problemet finns alltså inte än? 
– Nej vi jobbar på det med olika experter. Förra veckan kontaktade vi även de som har lagt upp den här applikationen på en hemsida och bad dem ta bort den, men än så länge har det inte hänt något, säger Jens Holmberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".