Staffan von Arbin, marinarkeolog på Bohusläns museum kommer att dyka efter ångfartyget Trollhättan som ligger bland 699 andra funna vrak. Foto Maria Loewen

Besättning och 1800-talsfartyg förliste på Vänern

"Det är spännande"
1:23 min

Marinarkeologer från Bohusläns museum beger sig 23 meter ner i mörkret till Vänerns botten under veckan. Efter omfattande efterforskning tror man sig ha funnit ångfartyget Trollhättan som förliste 1881 när hon var på väg mot Vänersborg.

En oktoberdag 1881 råder snöstorm och ute på Vänern färdas tio personer på ångaren Trollhättan, med ett lastutrymme fullt av mindre timmerstockar. Med kursen satt mot Vänersborg klarar ångfartyget inte av att stå emot innerhavets vågor och vindens piskande slag utan förliser mellan Mellerud och Köpmannabro. Fartyget tar med sig alla ombord ner i djupet.

Staffan Von Arbin är marinarkeolog på Bohusläns museum och kommer tillsammans med kollegor bistå Vänermuseet i Lidköping med att dyka ner till vad de tror är ångfartyget Trollhättan.

– Om vi har tur så finner vi skeppsklockan där fartygets namn står ingraverat och då råder det ingen tvekan om att vi hittat rätt, säger Staffan Von Arbin som tycker det är spännande att vara först nere på ett vrak.

Spänningen har också varit stor i jakten på ångfartyget som Roland Peterson, marinarkeolog på Vänermuséet i Lidköping har lett. Det hela började med flera artiklar.

– Vi stötte på tidningsartiklar i både Vänersborg och Lidköping som var aktuella 1881 då Trollhättan förliste. Vi fick en mängd indikationer på vart fartygen kan vara lokaliserad, säger Roland Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".