Utbrunnen bil i Lysekil. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst

Inga satsningar från kommunen efter oroligheterna i Lysekil

"Vi skulle ha behövt jobba mer förebyggande"
0:46 min

Det är oklart om det finns något samband mellan bilbränderna och misshandeln av en socialarbetare i Lysekil, uppger polisen. Kommunen höll under dagen en presskonferens, men några konkreta satsningar eller åtgärder presenterades inte.

På presskonferensen berättade kommunen att man under måndagen har haft samtal med flera olika myndigheter. Polisen har varit på plats och kommunen har varit samlad för att diskutera händelserna.

Några konkreta åtgärder eller satsningar presenterades inte. Men kommunledningen gjorde klart att man ser "väldigt allvarligt" på det som har hänt.

Under natten mellan lördag och söndag blev en nattvandrande socialarbetare misshandlad.

Kvinnan var tillsammans med flera andra kollegor ute och nattvandrade som en del av kommunens arbete för att bringa lugn i samhället efter förra helgens oroligheter då bland annat bilar från hemtjänsten stacks i brand och stenar kastades mot polis och brandmän.

Polismästare Niclas Hallgren vet ännu inte om det finns ett samband mellan händelserna.

– Det finns ett samband så till vida att det är i samma område, sedan om det finns några andra faktorer som talar för att det finns ett samband får utredningarna visa, säger han till P4 Väst.

En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för misshandeln av en nattvandrande socialarbetare i Lysekil natten till lördagen.

I fallet med bilbränderna har totalt fyra personer anhållits, varav två nu har släppts på fri fot medan de resterande två fortfarande är omhändertagna enligt socialtjänstens beslut.

Det är fortfarande oklart varför brotten har begåtts. Men socialchefen Agneta Essén är självkritisk.

– Det jag kan se när man tittar tillbaka i tiden är att vi skulle ha behövt jobba mer med förebyggande verksamhet och det är något kommunen nu har beslutat sig för att göra, säger hon till P4 Väst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".