1 av 2
Ralph Nilsson, Hedekas, har skrivit boken "Pilsnerfilm". Foto: P4 Väst
2 av 2
Efter flera års arbete är Ralph Nilssons bok om pilsnerfilm klar. Foto: P4 Väst
P4 Morgon

Nu är boken om pilsnerfilmerna här

"Det är ett kulturarv"
2:50 min

Ralph Nilsson i Hedekas tycker att de illa ansedda pilsnerfilmerna från 30- och 40-talen är ett bortglömt kulturarv. Nu vill han ge dem återupprättelse i sin nyutkomna bok.

Boken har tagit flera år att sammanställa och berättar både pilsnerfilmens och några av dess främsta skådespelares historia. Där finns både John Botwid, Julia Ceasar och Thor Modéen bland många andra.

– Thor Modéen är en av våra största komiker som länge varit lite bortglömd, men som har fått en lite revival, säger Ralph Nilsson

Frågan är om inte hela pilsnerfilmsepoken håller på att omvärderas. Bland annat kommer en samling DVD-skivor med de gamla filmerna ut under hösten.

– Det är ett kulturarv och viktigt att det lever vidare.

Att definiera vad som är en pilsnerfilm kan vara lite vanskligt, men enligt Ralph Nilsson ska följande ingredienser finnas med: 

– Mycket mat och en hel del alkohol, låg nivå på skämten (men inte för mycket under bältet), motsättningar av typen stad-land eller överklass-underklass och framför allt att filmen fick dåliga recensioner.

Boken heter "Pilsnerfilm – svensk film 1930-1945" och det finns planer på en fortsättning.

– Ambitionen finns och då ska det i första hand handla om åren 1945-1959.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".