Uddevallas moderate kommunalråd Henrik Sundström. Foto: Andreas Hansson/Sveriges Radio

Uddevalla, Munkedal och Färgelanda kan slås ihop

"Det är ett demokratiskt problem"
2:23 min

Slå ihop Uddevalla kommun med Färgelanda och Munkedal, föreslår moderaternas kommunalråd Henrik Sundström. Han menar att det skulle gynna kommunerna både vad gäller kompetens och demokrati.

VAD TYCKER DU OM EN KOMMUNSAMMANSLAGNING?

– Samhället ställer allt högre krav på kompetens på olika kommunala tjänstemän. Vi behöver ha högre kompetens på enskilda tjänstemän, säger det moderata kommunalrådet Henrik Sundström.

– Antingen går man ihop ett antal kommuner och blir en större kommun eller så bildar man någon form av samordning, säger han.

Uddevalla kommun samarbetar i dag bland annat med Munkedal och Färgelanda gällande VA-teknik.

Men i stället för att samarbeta med olika kommuner gällande olika kompetenser, menar Henrik Sundström att det vore mer demokratiskt att i större utsträckning slå ihop fler kommuner.

– Det är ett demokratiskt problem eftersom att det innebär att vi låser fast en massa kommunala kostnader i olika samverkans organ åt många olika håll och den kaka som blir kvar hos kommunens egna församlingar att besluta om blir väldigt liten och då försvinner den demokratiska kontrollen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".