SKL ser vinster med att slå ihop kommunerna

Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller med Uddevallas kommunalråd Henrik Sundström om argumentet för att slå ihop Uddevalla, Färgelanda och Munkedal. Men de andra två kommunerna är tveksamma.

VAD TROR DU OM EN KOMMUNSAMMANSLAGNING? KOMMENTERA!

– Det man kan vinna är att lösa problem kring personalförsörjning och kompetensförsörjning, säger Derk de Beer på SKL.

Men det som tidigare har lett till att kommuner har gått ihop har varit att man haft mycket samarbeten.

– Det som har föregått tidigare kommunsammanslagningarna i Sverige är en högre grad av samverkan och avtalsmässig samverkan. Är man fast i väldigt mycket samverkan och i många kommunalförbund har man också höga transaktionskostnader och då kan det finnas ett värde att gå ihop i en kommun.

Men trots att SKL:s Derk de Beer håller med Henrik Sundström, kommunalråd i Uddevalla, i flera argument lär en sammanslagning inte bli aktuell. För varken Färgelandas kommunalråd Peter Johansson eller Munkedals motsvarighet Åsa Karlsson ställer sig positiva till förslaget, något som är grundläggande.

– SKL:s grundläggande ståndpunkt är att kommunslagning ska komma från kommunerna själv. Det är där vilja till kommunsammanslagningar måste växa. Vi har inga synpunkter på vilka kommuner som borde slås ihop, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".