Hälle IFs Meraf Bahta och Ulf Björklund. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst

Meraf Bahta springer för medborgarskap och VM

"Hon är på väg mot absolut världsklass"
1:37 min

Hälle IF-s löpare Meraf Bahta kan bli svensk medborgare i tid för friidrotts-VM i augusti. Det tror Hälle IF:s Ulf Björklund, som försöker övertyga Migrationsverket om att hon är i världsklass.

Meraf Bahtas tider hittills i år närmar sig kvalgränsen till VM och nu har Ulf Björklund fått ett muntligt löfte från Migrationsverket att hon kan bli svensk medborgare och representera Sverige, om hon klarar den gränsen.

Meraf Bahta kom till Sverige som ett s.k Dublinfall i januari 09. Men Migrationsverket räknar tiden i Sverige från juni 2010, då hon fick sitt första uppehållstillstånd. Märkligt, tycker Ulf Björklund, som arbetar oförtrutet med att försöka påverka Migrationsverket. Och nu hänger det alltså på Merafs resultat, säger han, för han har fått ett löfte därifrån.

– När jag kom upp en nivå i hierarkin på Migrationsverket, fick jag en hint om att om hon springer så bra så hon kvalificerar sig till VM så kan man kanske påskynda det hela.

– Det hoppas vi på, säger Ulf Björklund, som nämner ett par fall när det har skett, nämligen Ludmila Engkvist och den brasilianske sprintern Nil de Oliveira, som båda fick medborgarskap snabbare som elitidrottare.

I förra veckan blev Meraf Bahta tvåa på 3000 meter i Berlin och putsade sitt rekord med hela elva sekunder till 9.07.81. Igår i Finland gjorde hon sin näst bästa tid på 1500 meter sen hon kom till Sverige, 4.15. Kvalgränsen till VM är 4.10 och dit når hon snart, tror Ulf Björklund, kanske i Oslo den 13 juni eller i Göteborgs Grand Prix den 15 juni.

– Hennes personliga rekord låg i junioråren, då hon var i absolut världsklass, och nu är hon på väg dit igen med stormsteg, säger Ulf Björklund.

– 4.10 är inte så långt borta, med 4.15 nu i ett lopp i hällregn där hon i stora delar av loppet fick springa själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".