Saab-besked hänger på tyska förhanlingar

Beskedet om framtiden för Saab hänger just nu på när förhandlingarna om jobben på GM-s tre fabriker i Tyskland är klara. Och det kan ske om en dryg vecka, den 18 februari. Det säger ordföranden för fackklubbarna hos Opel i Tyskland, Klaus Franz.

Det är bilfabrikerna i Bochum, Kaiserslauten och Russelsheim som ingår i förhandlingarna.
I december la Saabs och Opels amerikanska ägare GM ett kraftigt sparkrav på de tyska fabrikerna, 10 000 jobb skulle bort. Sen dess har GM och tyska bilfacket IG Metall suttit vid förhandlingsbordet och grubblat över hur detta ska ske utan att man behöver sparka folk eller stänga fabriker- det var nämligen fackets villkor för att gå med på sparprogrammet. Och det här, det kan förstås bli mer eller mindre dyrt för GM.
Klaus Franz, som är ordförande för fackklubbarna hos Opel, säger till  Sveriges Radio Väst att en uppgörelse om hur de överflödiga bilarbetarna ska köpas ut är väldigt nära, men man har tid på sig fram till fredag i nästa vecka, den 18:e februari. Då ska ett avtal vara färdigt.
Och det är alltså detta som GM väntar på innan man tänker tillkännage vilken av fabrikerna, Russelsheim eller Trollhättan, som vinner kampen om tillverkningen av GM:s nya mellanklassbilar