Uddevalla

Skatten i Uddevalla höjs med 40 öre – i Färgelanda sänks den 50 öre

Skatten höjs med 40 öre i Uddevalla nästa år. Det står klart efter att kommunfullmäktige fattade beslut om nästa års budget igår kväll. Även Färgelanda har spikat sin budget för 2014. Och det blir en skattesänkning på 50 öre.

Det var med en knapp majoritet som den borgerliga alliansen tillsammans med Miljöpartiet fick igenom sin budget som klubbades efter en lång debatt i kommunfullmäktige i Uddevalla. Den borgerliga budgeten fick 29 röster och gick igenom med stöd från två Sverigedemokrater, medan Kristdemokraterna och Uddevallapartiet lade ner sina sammanlagda sex.

Kristdemokraterna har inför budgetfullmäktige rört till det i det borgerliga samarbetet genom att ta avstånd från den planerade skattehöjningen, och velat ha skattesatsen kvar på dagens nivå.

Det motförslag till budget som lades fram av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick 25 röster.

Båda budgetförslagen innehöll en skattehöjning, som enligt S och V borde legat på 50 öre.

– Det här innebär att vi kan gå in i nästa år utan att göra verksamhetspåverkande nedskärningar. Utan skattehöjningen hade vi kanske behövt skära 40 miljoner på skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Sundström (M).  

Det är det vikande skatteunderlaget till kommunen under nästa år, enligt prognoser från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som ligger bakom den i stora drag breda samstämmigheten kring att en skattehöjning är nödvändig i Uddevalla kommun. Men skattehöjningen räcker inte för att balansera ekonomin. Det kommer även att bli besparingar.

– Det blir besparingar på 80 miljoner och skattehöjningen ger 40 miljoner. Det är aldrig roligt att höja skatten, men utan höjningen hade det inte gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".