Musik – en metod för skatteindrivning? Foto: Scanpix
Nobel & Myrbäck

Indierna driver in skatt med musik

"Staten och kapitalet är ju en rivig låt"
2:42 min

För den som inte betalar sin skatt i den indiska staden Bangalore väntar ett bistert straff. Myndigheterna skickar en högljudd orkester som står utanför skattesmitarens hem och spelar tills skulden har betalats.

Än så länge är det bara skattesmitande företag som jagas av musiker och metoden verkar fungera, skriver tidningen Metro.

– Vi har fått ett gott gensvar från företagen som blivit utskämda, säger Shivakumar CM, som jobbar inom stadens förvaltning till BBC News.

– Ungefär hälften av företagen vi har riktat in oss mot betalar skatten.

Skulle det här kunna vara något för den svenska Kronofogdemyndigheten?

-- Vi tittade ju på det här direkt och på vår egen kravprofil. Vi måste få in mer musikalitet har vi sett då. Det vi inte gillar med det här upplägget är att det är på skam. Men däremot de som kan betala men inte vill, och håller sig undan på olika sätt, där kan vi se vad det finns för möjlighet. Går det bra så kanske man höjer en tonart, säger Sven Kihlgren, verksamhetschef på Kronofogden. 

Tycker du att det här är en okonventionell metod? Har du förslag på andra sätt som Kronofogdemyndigheten skulle kunna driva in pengar på? Kommentera här:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".