Anna Råhnängen, flygplatschef på Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Foto: Carina Lindskog/SR Väst

Trollhättans flygplats hotad av EU-förslag

Svårt att finansiera utan skattemedel
1:12 min

Flygplatsen utanför Trollhättan hotas om EU klubbar igenom en ny konkurrenslag som förbjuder offentliga bidrag. En sådan förändring skulle vara förödande för all regional flygtrafik i Sverige, säger Anna Råhnängen som är flygplatschef på Trollhättan-Vänersborgs flygplats.

– Det är en jätteviktig fråga för att hela flygplatssystemet ska kunna fortsätta att leva. Viktigt för att regionen ska kunna utvecklas och främja etableringar, säger Anna Råhnängen.

Än så länge har EU-kommissionen inte visat något färdigt förslag. Men enligt ett utkast som SVT Nyheter har tagit del av kommer en ny konkurrenslag förbjuda offentliga bidrag till flygplatser.

Trollhättan-Vänersborgs flygplats får idag mellan 7 och 8 miljoner kronor om året av skattemedel och Anna Råhnängen har svårt att se hur de skulle kunna finansiera verksamheten på något annat sätt.

– Det är svårt att hitta andra lösningar. EU:s förslag är man ska kunna ta betalt för parkering eller hyra ut marken till restauranger, men den möjligheten finns ju inte på en liten regional flygplats.

Vad tycker du om att EU eventuellt skulle upphöra med sin finansiering av flygplatser? Kommentera här:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".