Blodgivare på arbetstid? Nej, säger åtta av tolv kommuner

Idag är det internationella blodgivardagen, med fokus på den livräddande insats som blodgivare över hela världen gör. Men bara fyra av tolv kommuner i vårt område låter sina anställda lämna blod på arbetstid, det visar en enkät som P4 Väst har gjort.

– Vi har ju lyssnat på sjukhusen runt om landet där det är blodbrist, och då har vi vid förfrågningar sagt att våra medarbetare som lämnar blod kan göra det på betald arbetstid, säger Tomas Nyman,  personalchef i Strömstads kommun. Och det är faktiskt bara där, och i Lysekil, som man svarar ett klart och villkorslöst ja på frågan om kommunens anställda, fastanställda såväl som vikarier,  får gå ifrån och jobbet och lämna blod utan att ta ledigt.

Uddevallas tillsvidareanställda har en friskvårdstimme i veckan som man får använda om man vill lämna blod, medan Trollhättan, med ungefär lika många anställda, drygt 4 500, inte har någon egentlig policy, där får respektive chef bestämma,  men de flesta är nog ganska generösa, säger man på personalkontoret.

Övriga kommuner i vårt område-Åmål, Mellerud, Färgelanda, Bengtsfors, Munkedal, Tanum, Sotenäs, Lilla Edet  säger antingen klart nej, eller så har man inga klara riktlinjer. Bara Dals Ed och Vänersborg saknas i enkäten.

Vad tycker du om att så få kommuner i vårt område ger medarbetarna möjlighet att lämna blod på arbetstid? Kommentera här:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".