1 av 3
Ett hundratal C70-bilar har parkerats på Volvo Car Center. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst
2 av 3
Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst
3 av 3
Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst

Volvoentusiaster säger hej då till Uddevallafabriken

C70-ägare: "Vi glider fram”
1:48 min

Volco C70-entusiaster uppmärksammar fabriksnedläggningen i Uddevalla genom att samlas på fabriksområdet Volvo Car Center. I över 20 år har det byggts bilar i Uddevalla men nu går den epoken i graven.

På initiativ på Volvo C70-klubben samlas entusiaster för att uppmärksamma att Volvo lägger ner fabriken i Uddevalla. Om bara någon vecka kommer den sista bilen rulla ut från fabriken och Volvo har sålt fabriksområdet till granitföretaget Benders.

Vid tiotiden hade ett hundratal bilar parkerat på Volvo Car Center, bland annat hade en norsk karavan kört ner genom Bohuslän.

Björn och Tina Bergqvist, från Sund-Sandvik utanför Uddevalla har kört sin tre dagar gamla C70 till fabriksområdet.

– Det var den sista som gick ut från Volvo Brandt i Uddvalla, den är fantastiskt fin att köra, säger Björn.

– Vi ser det som en investering och så tycker vi det är roligt att ha en bil som vi ställer undan på vintern och sedan tar fram under sommaren. Vi kommer glida fram i sommar, säger Tina.

Walter Fortgens, vd för Volvo Car Center, hälsade entusiasterna välkomna.

-- Det är med vemod, men samtidigt är det en glädjens dag för det är många som kommit hit för att hedra den bilkunskap som byggts upp i Uddevalla men som nu går i graven, säger Fortgens till P4 Väst.

– När man ska sluta ska man göra det när man är på topp, och det tycker jag vi har lyckats med, det är ett värdigt avslut för Uddevallafabriken.

Klockan 13.00 ska entusiasterna köra i en kortege ner till Bohusläns museum. Där öppnar idag en utställning om bilbyggarepoken i Uddevalla.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".