Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Hedniskt midsommarfirande

"Det är precis så snuskigt som du tänker dig"

2:55 min

Karin Birka Skogsberg från Åmål är rådsgydja i samfundet Forn Sed, en naturreligion som tillber asagudarna. För henne är midsommar en av årets absolut största högtider och symboliserar att årstiderna kommer och går och att årshjulet fortsätter snurra.

– Vi firar förstås att det är den där härliga, magiska, långa fantastiska natten som jag tror att alla svenskar kan identifiera sig med, men vi firar också att det börjar bli mörkare. Precis som vi firar till jul att i den allra mörkaste natten kommer ett korn av ljus och början på det nya ljusa året. I natt så kommer ju det första kornet av mörkret.

Men är mörkret verkligen nåt att fira?

– Vi firar att hjulet rullar vidare och att det rör på sig och inte har stannat. För oss är det något viktigt, blir det inget mörker så blir det inte heller någon högsommar förklarar Karin Birka Skogsberg.

Mycket firas på samma sätt som andra icke-hedniska svenskar gör, men midsommarstången skiljer sig en smula.

– Vi har en stång som vi har målat röd dagen till ära, och så har vi bara en ring över som hänger på toppen, alltså inte som de vanliga midsommarstängerna med två ringar.

Varför ser den ut så då?

– Ja, det är precis så snuskigt som du tänker dig eftersom det är en fruktbarhetshögtid. Men det är också ett sätt att blota och åkalla gudarna Tor och Siv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista