1 av 5
2 av 5
Volvofabriken går i graven och de anställda lämnar fabriken för gott. Bild: Victor Jensen/P4 Väst Sveriges Radio.
3 av 5
Ann Charlotte Gustavsson. Bild: Victor Jensen/P4 Väst Sveriges Radio
4 av 5
Ove Byding, Peter Stenberg, Morgan Niklasson och Kenneth Olsson. De har alla jobbat på fabriken sedan 1995 och var de som satt i den sista bilen som rullade av linan. Bild: Victor Jensen/P4 Väst Sveriges Radio
5 av 5
Sista Volvobilen visas här upp utanför Volvofabriken i Uddevalla. Bild: Victor Jensen/P4 Väst Sveriges Radio.

Den sista bilen rullar ut från bilfabriken i Uddevalla

I dag byggdes den sista bilen i Volvo Personvagnars fabrik i Uddevalla och en 28 år lång historia får sitt slut. Det var många dystra miner bland de anställda när sista bilen lämnade linan.

– Jag känner mig lite tårögd och det känns tungt, säger fabrikschefen Walter Fortgens.

– Det har varit tungt, framför allt när sista bilen gick av banan och vi började plocka ner. Då var det så definitivt helt plötsligt. Man vet att den dagen kommer, men nu är den här, säger Ann-Charlotte Gustavsson som står och jobbar med den sista bilen.

Utanför Volvo Persovagnars fabrik i Uddevalla står den sista bilen som kommer att byggas där.

Det är en svart cabriolet av modellen C70, och den blänker i solskenet.

Många av fabrikens drygt 500 anställa var samlade när bilen rullade av linan.

– Det känns tråkigt, givetvis. Mycket känslor som kommer. Alla kamrater och allt man har fått vara med om, jag har varit här sedan början, säger Ove Byding, som körde ut den sista bilen från linan.

Efter 28 år går nu en epok i graven. Bilfabriken kom till Uddevalla efter varvets nedläggning på 80-talet. Men för två år sedan beslutade Volvo PV att produktionen skulle upphöra eftersom det byggs för få bilar i fabriken.

Runt 235 000 Volvo-bilar har totalt byggts här, varav ungefär 89 000 är cabrioleten C70.

– Den här tomhetsperioden som uppstår nu när vi ska bryta ner utrustningen och anläggnings inre är en period av lite sorg och vemod, säger fabrikschefen Walter Fortgens till P4 Väst.

De anställda har erbjudits jobb inom Volvo PV, men det är bara runt 160 personer som kommer börja jobba i Torslanda i Göteborg, uppger Volvo.

Resten har antingen fixat ett eget nytt jobb, går ut i arbetslöshet eller sätter sig i skolbänken. Det sistnämnda ska Peter Stenberg göra.

– Man får se det från den ljusa sidan. Man har chans att sadla om nu och det tänker jag göra. Jag tänker bli undersköterska eller sjuksköterska, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".