Maria Zihammou. Foto: Privat
Picknick i P4

Matstylisten Maria Zihammou gillar smakrik mat på färska råvaror

"Jag tycker inte att man ska krångla till det"
12 min

Hon är matälskare i grunden och tycker själv att hon har världens roligaste jobb. I dag gästade frilansjournalisten och matskribenten Maria Zihammou Picknick i P4. Med sina marockanska rötter är hon van vid smakrik mat som alltid tillagas på färska råvaror.

Maria Zihammou är uppvuxen i Åmål men bor numer i Göteborg. Hon jobbar med att ta fram och utveckla recept. Hon är matstylist och skriver reportage för dagspress och olika månadsmagasin.

– Jag tycker inte att man ska krångla till det för mycket, utan använda några råvaror och låta smakerna komma fram. 

Förutom att skriva om maten så ska även ögat få sitt genom att ta ett bra foto på maten.

– Använd dagsljuset när ska fota din mat och ser köttet torrt ut så kan du lägga på lite olja då ser det mesta gott ut.

Maria Zihammou tipsade även om vad som alltid bör finnas i ett kök.

– Det ska finnas olivolja, salt, svartpeppar på kvarn, smör och citron. Då kommer man ganska långt i matlagningen.

Hon berättade om sin franska kokbok och om vad hennes norska mormoders ständiga långkok har betytt för hennes egen matlagning.

Picknick
picknick@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".