Vågkraftsparker hos Seabased. Foto: Seabased.

Seabased kommer att bygga sin vågkraftverksfabrik i Lysekil

"Jag är mer säker nu än tidigare"
1:09 min

Företaget Seabased har haft problem med att hitta finansiärer till sitt bygge av en vågkraftsverksfabrik på Grötö utanför Lysekil. Vd:n Billy Johansson har tidigare sagt att om finansiärer inte hittas så har alternativet varit att flytta utomlands. Men idag känner han sig säker på att fabriken kommer att byggas i Lysekil.

– Jag är mer säker på det nu än vad jag har varit tidigare under en period. Jag tror att vi får ihop det här.

Seabased skrev kontrakt med Lysekils kommun i vintras om att få hyra marken att bygga fabrik på. Att hitta finansiärer har dock gått trögt men lösningen ser ut att bli en kombination av lån och aktier.

– Vi har jobbat med att dels att ta in eget kapital och dels att ta in lån. Och slutligen blir det kanske en mix av det här. Vi ser ljusare på det här med att ta in eget kapital, för det har just publicerats en rapport som säger att marknaden för transmissionssystem under vatten kommer att öka till över 16 miljarder per år, fram till 2018. Där har Seabased väldigt viktiga patent som vi håller på det området.

När kommer pengarna då?

– Jag tror att finansieringen är i hamn under tredje kvartalet.

Och därefter sätter ni spaden i marken?

– Ja, säger Seabaseds VD Billy Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".